KRATKY

«

The Kratky method is a passive hydroponictechnique for growing plants suspended above a reservoir of nutrient-rich water. Because it is a non-circulating technique, no additional inputs of water or nutrients are needed after the original application, and no electricity, pumps, or water and oxygen circulation systems are required. The Kratky method has applications both for commercial food production and as a small-scale and low-maintenance technique for home growers.»

Nå det er definisjonen av Kratky og den ble raskt populær blant urte og salatdyrkere. Kluet var dette: Man fant en beholder, blandet næringsvæske i den og satte nedi feks salat i en netpot. Her skal den spire og gro. Når tiden er inne for å høste salaten eller urtene har planten drukket opp mesteparten av næringen og man startet på nytt. Dette er tanken bak, her skal vi ikke gjøre noe etter frøet er satt. Men, skal man dyrke tomater, agurk, chili, aubergine osv kreves det litt mer. Når disse plantene blir store må man fylle på beholderen, og ganske ofte når de er store. Men til gjengjeld har man en vekst på 1.5-3x raten av god jord! 

 

Ok, så hvordan går du frem. Du trenger en beholder, feks en industribøtte på 5l eller mer, men 5l er fint å starte med. Så kan du velge, kjøre klassisk kratky med stillestående vann eller aktiv kratky med en vannpumpe som sirkulerer vannet i beholderen. Sistnevnte gir bedre vekst, det bryter overflaten og bringer mer oxygen inn i vannet, det holder vannet i bevegelse og alger og andre ulumskheter vil ikke danne seg like fort. Viktig at man åpner opp pumpen nå og da og rensker den. Vel, det er ditt valg så du velger hvilken metode. Begge er lydløse.

Når du først starter er det enklest å spire det du skal dyrke i rockwool, rootriot cubes eller vermucelite. Når de dukker opp kan de forflyttes. I bøtten/spannet kutter du ut hull som passer netpot du har. Her kan du enten stabilisere planten med vasket lekastein eller bruke en foam insert som gir 100% blokkering for lyset. Bland næringen etter hva produsenten angir. Det er ganske enkelt, spesielt med en opptrekksprøyte. Begynn lavt. Sjekk pH med pH meter og juster deretter. Har du kommunalt vann er pH enten innenfor eller høyere, så det er oftest man justerer ned. Når du fyller opp beholderen din fyll opp så nederste delen av røttene går i væsken. Resten skal være luft. Dette for å ikke drukne planten. Deretter er det plankekjøring og nytelse å følge med på veksten. Når plantene begynner å få en viss størrelse vil rotballen bli veldig stor. Du kan enten trimme den litt, eller sette den i en enda større beholder. Sjekk av og til nivået på næringen. Voksne planter drikker mye! Sjekk også pH minst hver 14 dag og fyll på med næringsvæske etter behov.  Slik kan du holde på i evigheter. Tomater agurk chili hva du vil året rundt blodig effektivt uten bruk av luftpumpe som bråker.

vi har noen fine sett som også kan brukes til kloning. Disse er fine å lære seg og feile litt før man går videre på større prosjekter,  og vil alltid være en god salat/urtestasjon med god vekst. 

KNAGGER: