Dyrking av chili – temperatur – lys – fuktighet ?

Når man skal starte å dyrke chili og man ønsker å oppnå bedre resultater en ved kjøkkenbenken eller stuevinduet kan det være lurt å lese denne teksten. Det er enorme forskjeller om man gjør det rett eller galt, og her får du vite hvorfor og hvordan.

Når chili har spiret opp av jorden trenger den lys omgående. Uten noen form av lys vil de dø ganske raskt. Lys er veldig variabelt, noen bruker det de har eller det lille dagslyset som er å få utenfra. Med tanke på at det er mest normalt å så chili desember til januar måned, er det ikke så mye lys å hente. Optimalt sett har man 420w med lys pr m2, ca 18c, 65-75% luftfuktighet, luftsikrulasjon og lysrytme på 18/6. Men de aller fleste har ikke optimalt med lys. Og det kreves god ventilasjon for å drive vekk varmen lysene utvikler. 

Når man først begynner kan man klare seg med mindre lys og sette de så nærme spirene som mulig, uten at det blir for varmt eller svidd. Man bør også ha en vifte som sirkulerer luften som slås av på natten (når lyset er av). Allerede nå må du begynne å fukte plantene. Det beste er å gjøre det på morgenen før lyset går på med en dusj fra en sprayflaske. Etterhvert som plantene vokser og du potter om må lyset flyttes og arealet blir større. Nå kan du med fordel øke belysningen. Problemet de fleste får da er oppbygging av varme. Dette må ventilers på en eller annen måte, evt må man få kaldere luft inn slik at temperaturen holder seg gjerne under 20c. Hovedgrunnen til at temperaturen må holdes nede er enkel. Vi klarer ikke under normale forhold å gi plantene like mye lys som de ville fått av dagslys. Det som skjer er at plantene strekker seg. Chili blir fort veldig lange og tynne, dette gir svake planter som bærer lite frukt og vil bruke lang tid å hente seg inn ila sesongen, noen ganger aldri. Og jo dårligere belysning man har og jo varmere det er, jo større blir problemet. 



Derfor er det viktig med temperatur! Veksten de første mnd skal være tett, lav, og stammen skal utvikle seg til å bli tykk og sterk. En chinense som er 10cm høy kan gjerne ha 6-7 bladpar som danner en flott lav krone. En annen ting er at rotsystemet vil utvikle seg raskere når planten over jorden ikke stikker avgårde og blir lang og tynn. Jo bedre rotsystem, jo bedre plante har du utover sesongen, så det er viktig å holde øye med røttene og plante om når det trengs slik at de får utvikle seg! Når plantene er pottet om burde man dusje plantene 2 ganger om dagen, viktigste er når lyset er av slik at de får stå i ett fuktig miljø når de avgir co2. Bruk gjerne epsomsalt minst en gang i uken i vannet. Etterhvert som prosessen fortsetter blir det viktigere og viktigere med fuktighet. Ønsker man frukt feks er det veldig viktig med høy luftfuktighet for at pollen skal være potent og dannes korrekt. Mange opplever at chili mister alle blomstene og det er i aller fleste tilfeller grunnet lav fuktighet, så fremt de har godt med næring og lys. Når platene blir større kan man begynne å øke temperaturen. Om man dyrker hovedsaklig inne kan man godt ha 25c når de setter blomst og frukt, så lenge man har godt med lys (min 250w pr m2

Små tette planter i 2-4 liters potter som er 2-3 mnd gamle vil skyte fart når de kommer ut i drivhus. Og bare for å oppklare. Det finnes mye rare myter om de forskjellige chili familiene. Det er ingen plante som er vanskeligere en andre. Men det er stor forskjell på å spire frøene. Frøene til en hybrid av chinense bruker gjerne lang tid på spire, mens annuum kan spire over natten. Det samme gjelder baccatum, men med en del unntak. Mange sier at chinense må man så tidlig fordi de bruker så lang tid. Realiteten er at annuum er den som spirer raskest, vokser rasket den første tiden, men etterhvert blir den tatt igjen av chinense og baccatum. Chinense er treg de første månedene, men den skyter fart og blir en stor busk før du vet ordet av det! Og som oftest har du mye mer frukt på de enn annuum på sommeren som også er modne før. Baccatum er ofte de som modner tidligst og produserer godt. Så du kan trygt starte med å så chinense en uke før de andre.