Tomater – NPK, Hva, Hæ, ?! Hvordan? Når?
Det er ikke uvanlig at man kan føle seg litt som overskriften når man søker eller leser på forum og facebook når det kommer til næring og tomater. Meninger er det mange av, og det er mange som har meninger. Så la oss ta en titt på dette med NPK til tomater.

Til å begynne med kan vi raskt gå igjennom de tre bokstavene som utgjør NPK.N er for nitrogen. Nitrogen er ett grunnstoff med kjemisk symbol N og atomnummer 7. Nitrogen betyr fra de latinske og greske ordene å danne! Nitrogen er byggesteinene dine for plantene dine. Gressfamilien er ekstremt glad i nitrogen da nitrogen gir kraftig vekst av grønne planter så det er ikke uten grunn at man bruker kraftig nitrogen gjødsel til plen og busker. Men når det kommer til tomater er det ikke like beleilig med store grønne planter. Bruker man for mye nitrogen på en tomat vil det gå utover blomstring og fruktsetting, og antall tomat du får på en sesong blir sterkt redusert.

P er for fosfor. Fosfor er også et grunnstoff med kjemiske symbol P og atomnummer 15 og kommer i mange former og varianter. Fosfor er nøkkel ingrediens for etablering av røtter og fremmer blomstring i tomatene dine. Er fosforkilden din naturlig, for eksempel fra guano vil det også fremme i jorden din.

K er for kalium og er også et grunnstoff med bokstaven K og har atomnummer 19. Ordet Kalium kommer fra arabisk al-qali som betyr fra aske. Kalium trenger tomatene dine når de har blomstret og setter tomater og hjelper til å modne tomatene og gjøre frukt, bær og grønnsaker søtere. Overdreven bruk samme med nitrogen kan gi kraftig bladverk.

Det er ikke sikkert man ble smartere riktig enda, men dette er ganske enkelt. Hvis du kjøper plantejord på sekk er den tilsatt en form for gjødsel, kjemisk eller økologisk. Går man ut i fra gjennomsnittet av hva de inneholder kan vi si at næringen man tilsetter slik jord burde være i området 5-10-5. Også er det viktig å tenkte på at om jorden er økologisk og inneholder økologisk næring vil denne avgi næring saktere og over lengre tid etter hvert som nedbrytningen kommer i gang. Skulle man for eksempel ha ren jord uten næring tilsatt ville npk se annerledes ut og noe som 10-15-10.

Så når du nå står der og skal blande sammen jorden og sette tomatene dine der de skal stå for sesongen er det viktig å tenke på visse ting. Hold tilbake på nitrogen, du vil ikke ha frodige, store tomatplanter med veldig få tomater og tenk tilbake på tidligere sesonger. Fikk jeg nok tomater? Hvor tett satte tomatklasene seg? Syns du selv at du fikk lite eller det var mange grener mellom hver tomatklase må du vurdere å tilsette mer fosfor. Det andre, og kanskje mest viktige for alle med en travel hverdag er hvordan gjøre dette enkelt og mest effektivt.

Metode 1: Du gjør som anvist over og du planter tomatene i en potte på 5-10L. Når tomatene begynner å blomstre må du begynne å tilsette mer næring. Det vil si å enten vanne inn flytende næring, eller vanne ut fast næring i vann og vanne ut med dette. Dette er en prosess som du må gjøre annenhver til hver uke, alt ettersom hvor mye tomater du har og hvor store plantene dine er. Dette er en prosess du gjør igjennom hele sesongen frem til sesongen er slutt og plantene skal kuttes ned eller frosten tar de. En annen ting er at tomater drikker utrolig mye vann. Med potter i denne størrelsen må du forberede deg på å vanne hver dag eller til og med to ganger om dagen om sommeren er god. Evt installere dryppvannins system.

Metode 2: Du blander (Se omskolering-del-3-tomat-chili) jorden som anvist i denne posten og potter tomatene dine i større potter. 15-30L. Når du har blandet jorden som du fant i linken trenger du ikke gjøre spesielt mye mer en å vanne. Men nå har du ett stort volum, jorden vil ikke tørke ut i mellom vanning og du trenger ikke vanne like hardt eller hyppig. To fordeler med det. Ene er at du ikke flusher jorden den andre er at du kan bruker mer tid på å stelle med plantene og observere uten at det går utover tiden din som du har satt av til andre ting. Mange har nok opplevd at spesielt posejord med mye torv kan bli vanskelig å få fuktig igjen om den har tørket opp skikkelig. Når du vanner renner vannet rett igjennom. Den andre fordelen er at du ikke trenger å tilsette mer gjødsel! Du har langtidsvirkende gjødsel i jorden, mikroliv  i jorden, organisk materiell som brytes ned og blir næring, du har symbiose mellom plantens rotstruktur og jorden rundt den. Men det er lurt å tilsette supplementer. For eksempel 1ss epsomsalt hver uke som du legger på toppen av jorden og vannes inn, og en gang i mai kjører du en runde med kompostte.

Lykke til