Tomater – hvordan klone dine planter

Kloning av planter er brukt innen stort sett alle typer vekster, noen er enklere å med å gjøre enn andre, der tomater stiller seg i første rekke på den enkle siden. Kloning er en enkel prosess som brukes for å lage nye planter raskt uten å måtte så frø. Det er også en prosess som brukes om man har en unik vekst man vil fortsette å dyrke eller distribuere uten å måtte få evt endringer genetisk i neste generasjon dersom det dyrkes frem fra frø.

Så hvordan kan man bruke dette som hobbydyrker? Si du har en tomatplante som du er spesielt fan av. Du sådde kun en eller to, men skulle gjerne hatt flere. Men det er for sent å så, vel tar det neste år er det enkelte som tenker da. Eller kanskje vil du gi bort en plante til en venn eller nabo? Kanskje knakk toppen din av? Grunnene kan være mange. Jeg liker å gjøre dette når tomatene toppes. Dvs når de når toppen av taket i drivhuset og toppen kuttes av. Den planten skal nå kun fokusere på å modne tomatene den har satt samtidig som jeg starter en klone av den i samme potte og rekker kanskje både en, to eller tre fullvoksne planter i løpet av en sesong. Røft regnet er det 3 ganger så mye tomat på en og samme plass.

Tomater er gro villige som ugress og det kan man ta fordel av. Det hele er veldig enkelt og er demonstrert i videoen under. Det enkleste er å la en tyv vokse seg ut til den blir relativt kraftig med ett par tre grener med blader. Denne tyven kutter du så av og fjerner det/de nederste grenene eller bladene. Har den blomster eller begynnende blomster kan du fjerne de. Så kutter du stilken av som en snittblomst, på skrå. Alt du trenger å gjøre nå er å stikke den forsiktig ned i jorden som burde være fuktig på forhånd. Vann forsiktig og du er ferdig. Klonen du nettopp har tatt vil nok henge litt furtete en liten stund, men det går fort over. Innen noen dager begynner den å skyte ut røtter langs hele stilken som står under jorden og ikke lenge etter vil den begynne å vokse og sette blomster. Prosessen her er mye raskere en spiring av frø og dra opp en ny plante. For en enda bedre og raskere prosess kan man fukte stilken ved kuttet og dyppe den i rothormon pulver. Dette vil trigge røttene til å komme ut enda raskere.

Det ble nevnt over her at jeg satte slike kloner i eksisterende potter med tomat når toppen blir kuttet av. Når tomatplanten har nådd de 3meterene den har å vokse på blir toppen kuttet av. I forkant av dette er alle grener med blader fjernet oppover ranken i takt med tomatklasene som er satt. Dette er blader som ikke er nødvendig lenger og mer av næringen går til tomatene. Samtidig åpner det opp, det blir mer luftig og mer lys slipper til. Dette gir rom for den nye klonen til å vokse seg stort og sterk. Og i takt med at den vokser, høster man tomater fra den første planten. Ganske enkelt og genialt.