Kompost TE

Neslevann er ett ord som den siste tiden har kommet på manges lepper i takt med interessen for å dyrke egne grønnsaker. Chili som stort sett alle andre grønne vekster setter stor pris på neslevann. Nå som brennesle setter fine, friske skudd er tiden inne for å høste næring fra naturen. Det er veldig enkelt og raskt gjort.

Tradisjonelt tar man en bøtte med vann og dumper nesleskudd eller planter oppi bøtten for så å la det stå en stund. Resultatet er en relativt illeluktende løsning som er meget rik på nitrogen. Og det er nettopp nitrogen vi er ute etter å hente fra brennesle. Brennesle, som Valurt og annet ”ugress” har en evne til å skyte lange røtter som raskt henter opp nitrogen fra jorden for å gi planten hurtig vekst i konkurranse om plass og lys der de naturlig vil vokse. Mye av nitrogenet ligger i stilken og bladene og da spesielt de unge, nye skuddene. Men hvorfor stoppe ved det tradisjonelle neslevannet. Verden har kommet lenger og vi kan utrette så mye mer ved enkle midler. Kompost te er ett kjent uttrykk for noen få her hjemme, men veldig kjent ute i den store verden. Forskjellen mellom å brygge kompost te og neslevann er stor. Ved kompost te ”brygger” vi ett næringsbrygg fremfor å trekke ut en spesifikk næring eller to. Den store, eller rettere sagt, lille hemmeligheten er tilførsel av oksygen i løsningen.

I stillestående løsninger kan man få anaerobe bakterier som ikke alltid er bakterier man ønsker i en slik løsning. Og i ekstreme tilfeller, spesielt i andre land med en annen vannkvalitet enn hva vi har, kan man også få bakterier som er skadelig for mennesker. Ved å berike løsningen med oksygen vil vi eliminere denne faren. Men den aller største forskjellen er at vi også dyrker bakterier og mikroliv. Ved å følge denne oppskriften vil du kunne gi plantene dine den optimale næringsløsningen vi så langt har kommet frem til. Vi elsker å tenke nytt og vi elsker å være effektive.

Kort fortalt trenger du en lystett tønne/beholder med en form for lokk på minimum 30l (oppskriften vil være for 40l og den kan justeres etter din størrelse). Du trenger også en luftestein og en luftpumpe. Om du følger anvisningene til punkt og prikke er opp til deg. For oss er det så langt den mest optimale bryggeløsningen vi har kommet frem til for nitrogen.Det starter enkelt med å plukke friske brennesle skudd og fyll gjerne en normal bærepose til randen. Ser du kløver og valurt tar du de med. I brygget bruker vi en humlepose fra ølbrygging som tepose. I bunnen legges en stein som ballast før posen fylles til randen av godsakene du har vært ute og plukket. I beholderen tilsetter vi ca 1-2dl bat guano, 3-4ss basalt, 0.5dl natures bio organic, neem cake og en god dært med maltekstrakt og en liten dose mørk sirup. Sukkeret bidrar til oppblomstring av bakterier (nedbryting av glukose) og alger og sammen med oksygenet som tilføres vil de aerobe bakteriene blomstre opp, men viktigst av alt ikke bryte ned nitrogenet som visse anarobe bakterier ville gjort i mangel på oksygen. Mikroorganismer vil trives i løsningen. Mange av algene som tilføres via vannet og natures bio organic vil få en stor oppblomstring. Men de må ikke utsettes for UV (sol) da vil de dø på kort tid.

Tilsett luftesteinen og fyll på med vann med litt trykk slik at ingrediensene blander seg godt. Legg til slutt teposen i vannet,skru på luftpumpen og legg lokk over. Så er det bare å vente minimum 3 dager. Løsningen vil skumme og det er ett godt tegn. Når den skal brukes anses det som ferskvare å må brukes fortløpende. Bland 1.5l med 8.5l vann og vann plantene godt. I gjengjeld vil plantene sette stor pris på dette.

Vi vil komme tilbake utover sesongen med andre variasjoner der vi fokuserer på andre makronæringer enn nitrogen. Lykke til