Ødem - hva er det og hvordan kan jeg bli kvitt det?

Det skjer alle en eller annen gang og det medfører ofte litt sjokk og vantro. Mange tror det er egg, eller lus, eller noe annet mystisk som har dukket opp på plantene i løpet av kort tid. Men ta det med ro. Ødem er forholdsvis ufarlig og har sine naturlige årsaker.

 

Hvordan indentifiserer man ødem
Ødem er ulikt andre ytre påvirkninger og kan ikke fjernes. Man vil se noe skade på toppen av bladene, en del mer om ødem er kraftig. Titter man under bladene vil man se slags vorter som står ut. Det kan være noen få, eller mange hundre på ett blad. Disse vortene kan fort forveksles med egg, men som regel er egg veldig annerledes og samlet i bestemte mønstre og de kan fjernes. Graden av hvor kraftig utviklet ødem er kommer an på hvor lenge problemet har fått holde på.

Kraftig Ødem

Ødem er enkelt forklart en hevelse eller stuvning, ganske enkelt en opphopning av væske i vev, ikke ulikt det vi finner på mennesker. Men årsaken er ganske forskjellig. Ødem kommer fra dårlig luftsirkulasjon, for mye fuktighet og for stort opptak av væske i forhold til det planten klarer å dampe av eller avgi. Når en plante får for mye vann over tid uten å overvanne kan man få tilfelle av ødem. Men de værste tilfellene er oftest grunnet flere variasjoner, der luftsirkulasjon er hovedgrunnen. Når planter står tett, gjerne under førkultivering av grønnsaker, vil planten slite med å avgi væske. Denne væsken bygger seg opp i membranen til plantevevet og cellene. Når opptaket er langt større enn hva planten klarer å bruke og avgi vil cellene fylles med væske og til slutt sprenger de. Når dette skjer får man disse vortene som vi kaller ødem. Bladene som er berørt vil aldri bli bra igjen og når man har fått bukt på problemet kan det være estetisk riktig å fjerne de. 

Behandling
Ødem er ganske enkelt å behandle. For de aller fleste handler det bare om å gjøre bedre plass mellom plantene eller få inn en vifte som sirkulerer luften rundt bladkronen og toppen av pottene. Man kan også roe litt ned på vanning, de aller fleste grønnsaker og chili spesielt tåler litt mindre vann bedre enn litt mer! Epsomsalt burde sprayes med sprayflaske en gang i uken over bladene på plantene, med unntak tomat, agurk, melon og lignende. De kan få det direkte i jorden hvor det vannes inn. Ødemet vil ikke påvirke din plante så lenge du gjør noe med det. Ved lengre tilfeller av ødem kan du få andre problemer med plantene dine som fører til stagnering i vekst, sykdommer, bakterier eller døde planter.

Foto: Bernt Sigbjørn Slogvik

Epsomsalt kan du kjøpe her