Omskolering av chili - Del 1

Omskolering av chili er en viktig del av prosessen. Det er gjentatte ganger bevist at en chiliplante blir større jo større potte den står i. Egentlig er dette ett veldig enkelt steg i prosessen, men veldig viktig og medium tidkrevende.


Første omskolering:

Når plantene har fått sine ekte blader i så mediumet ditt er på tide å flytte de over til skikkelig jord og få litt mer rom å bygge opp røttene på. Normalt pleier jeg å plante de over opptil 3- 4 ganger før de går ut til våren. Det er det naturlig å begynne med 6×6 potter i første omgang, selv om man kan gå større direkte. Men når man kultiverer ønsker man å holde tilbake veksten slik at plantene ikke drar i fra og blir for store før man har muligheten til å sette de ut.

Normalt sett er det ikke noe behov for næring enda. Jorden man bruker (rosejord, plantejord, grønnsakjord, e-jord, blomsterjord) inneholder litt næring fra før, men mineraler vil man ha. Her tilsetter jeg basalt + ca 2-4ss. Dette brenner ikke planten. Man skal dog være påpasselig at jorden man kjøper ikke er tungt gjødslet. I mitt tilfelle bruker jeg Hasselförs E-jord som er økologisk eller Simontorp sin økologiske rosejord. Disse har en god sammensetning av komponentene og utgjør en luftig og bra jord. I jorden er det lurt å tilsette Perlite. Dette for å få mer lommer av luft, gjøre jorden lettere og øke dreneringen. Jeg har i 15-20% med Perlite. Bland jorden godt og ha i en liten håndfull med bat guano, en spiseskje epsomsalt pr 10l jord.

Når man skal plante de om er det med fordel å plante de litt dypere, spesielt hvis det har vært varmt og lite lys så plantene har dratt seg litt. Bruker du såjord løsner du enkelt jorden ved å klemme rundt potten, eller pirke det ut av cellene om du har sådd i cellebrett. Prøv å ikke fjerne jord rundt røttene, foruten det som lett rystes av. Ha jord i pottene du skal omskolere til og pakk planten forsiktig nedi og fyll opp med jord. Vann godt og fortsett med neste. Har du sådd i rockwool eller rootit cubes plasserer du ganske enkelt hele saken oppi jorden. Plantene kan droope litt når de blir plantet om, men henter seg som regel inn i løpet av få timer.