Omskolering av planter del 2

Hvis du har lest første innlegg om omskolering er dette neste. Nå skal plantene videre opp i potte størrelse og dette er den siste ompottingen før de skal ut i drivhus eller i sluttpotte. Dette går også for tomater og agurker +++

Det første jeg gjør er å ha oppi jord, her ca 45 liter. Jorden jeg bruker her er fra lokalt deponi der de kverner opp organisk materiale og komposterer det. De tilsetter en del sand til jorden. Jeg er meget fornøyd med torvfri jord. Etter å ha fylt løser jeg opp alle klumper og gjør jorden løs og ledig.

Neste steg er å tilsette Bat Guano for høye fosfor verdier (nPk). Jeg bruker ca 2.5dl på denne mengden med jord og tilsetter samtidig ca 100gram med Multimineral tangmel. 

Så tilsetter jeg litt Nytta Basalt +, ca 5-6ss

Etter det tar jeg i ca halvparten av mengden bat guano med Parker Neem Cake, ca 1.7dl. Dette for å styrke plantens resistens mot skadedyr, og tilføre mer nitrogen (Npk)

Så har jeg i epsomsalt.

Ha i ca 50-100g med Multimineral Taumel og 100g med Vulkanskaske! 

Deretter har jeg i godt med perlite. Siden jorden inneholder ganske mye sand bruker jeg ca 30% perlite for å få en lett, porøs jord som røttene kan søke seg lett rundt i.

Bland godt, sørg for å få opp alt fra bunnen og bruk godt tid på å blande. Du vil kjenne jorden blir lettere etter hvert som du blander.

Jeg tar en plante og finner frem en to liters. Forsiktig presser jeg under potten og etterpå på veggene og lar hele planten med rotball skli forsiktig ut.

I bunnen av 2l potten legger jeg litt fersk jord miks.

Så setter jeg planten oppi og fyller på med jord rundt sidene, denne presses lett ned med fingrene rundt så det ikke blir luftrom, men ikke pakk for hardt. Så fyller jeg opp til kanten og pakker det lett.

Da gjenstår det bare å repetere dette og vanne de godt når du er ferdig. Dette vil sette fart på plantene! Så det store spørsmålet: Hvorfor ikke bare kjøpe jord på gartneri eller plantesenter, er ikke det bra nok ? Svaret er enkelt. Etter å ha prøvd det meste, alt fra europris billig jord, til dyr gartner jord, er det denne jordmiksen som virker best og gir meg best resultater hver sesong. Denne jorden er ett kjært sted for mikroorganismer, det er høy andel fosfor som er bra for både tomater, chili og agurk, det er mineraler og økologiske tilsetninger som spiller på lag med symbiose i jorden. Så derfor holder jeg meg til det som funker. Men det betyr ikke at jeg ikke kontinuerlig prøver andre og nye ting, men enn så lenge er dette beste metoden! Lykke til