Hvordan så chili

Hvordan så chili

Det enkleste i chiliverden er å så chili. Alt som trengs er frø, jord, varme og fuktighet. Resten tar naturen seg hånd om. Men for å lykkes er det flere faktorer som spiller inn om man får opp grønne små spirer av jorden, eller ender opp med råtne frø begravet i jorden. I denne artikkelen skal vi prøve og hjelpe deg så du kommer i gang med din chili på best mulig måte.


Chilidyrking

Frø

Når du skal skaffe frø til chili burde du kjøpe av trygge forhandlere, etablerte dyrkere eller privatpersoner med godt omdømme. Ha i bakhodet at det tar godt og vel 6 til 8 måneder før du får frukt på frøet du er på vei til å dyrke. Det kan være ganske så surt om du oppdager etter timevis av dulling og stelling av din plante at den ikke er hva du trodde den var. Derfor fraråder vi på det sterkeste å kjøpe frø til eksotiske chili på for eksempel ebay. De beste frøene du kan få er isolerte frø. Chili kan kryss pollinere hvilket betyr at to chinense arter som står i nærheten av hverandre kan få pollen fra hverandre. De kan da bli kryss pollinert. Frukten vil vokse ut som de andre, men frøene fra denne frukten vil danne en ny type plante når den vokser ut. Nye kryssinger er ofte ustabile og vi regner 7 til 8 generasjoner før planten er stabil.

Når du skal velge ut frø er det også lurt å tenke på hva du skal bruke chilien til. Vil du ha sterke varianter du kan imponere venner med, smaksrike varianter som er gode til mat, varianter som produserer mange frukt eller sjeldne varianter som få andre har. Uansett valg er prosedyren den samme.

Forberedelser


Pluggebrett for chili. 150 celler

Det er enkelt å så, men vi chilihoder elsker å briljere med størst mulig spire prosent. Og det finnes flere enkle metoder og forhåndsregler som gjør din sjanse for suksess større. Du kan så i en rekke ulike medium. Mest vanlig er såjord, men jord blandet 50/50 med vermucelite er det beste Ha gjerne litt i Nytta Basalt +  også, dette øker spireevnen. Man kan også spire i papir, rockwool og rootit cubes.

Det er greit å ha ett pluggebrett. Det kan være så stort som du ønsker, eller så mange som du ønsker. Skal du så mye er kanskje 60, 80, 100 cellers pluggebrett det greieste. Skal du bare så noen få, kan du klare deg med 6, 10, 20 celler. Du trenger også ett varmt sted å stille brettene etter du har plugget frøene. Noen setter de ovenfor radiatorer, toppen av elektriske artikler som avgir varme eller varmtvannsbereder. Har man lyst til å ta det litt lenger kan man bruke reptilmatte. Dette er matter som er tynne varmekabler og justerbare. Bruker du såjord fyller du opp cellene og prikker ett lite hull som du stikker frøene nedi. De skal kun noen mm under jorden. Bruker du rockwool/rootit putter du frøene nedi hullet som er i de. Når alle frø er satt fukter du mediumet du bruker godt. La det renne av og stå ett par timer. Ta så en sprayflaske og gjør de godt fuktige igjen. Nå er tiden også inne for å dekke til cellene. Helt vanlig gladpack fungerer bra. Strekk det over for å holde fuktigheten inne, men stikk noen hull her og der så det kommer luft inn og ut. Når spirene titter frem er det på tide å få de under lys. Bruk gjerne Nytta Basalt + i såjorden, dette er bra for spirene og gir noe bedre spiring! 

Kultivering


Planter i 2 liters potter

Så snart spirene er kommet til overflaten er det greit å prikke ut cellene og flytte de over til nye celler som står under lys. Belysningen burde være så tett på plantene som det lar seg gjøre. Til kultivering av nysådde planter er T5 lysrør og sparepærer det beste. Sørg bare for at kelvin på lysrørene er rundt 4000-6500 kelvin. Jo mer watt, jo bedre. Man får aldri nok lys. Plantene burde stå i rundt 18 grader når de vokser. Har du bra med lys vil du få kompakte planter som vil skyte i være når man øker temperaturen. Dette er bra for oss som forkultiverer inne. Plassmangel blir fort akutt. Når plantene har fått sine tre første ekte bladsett er det på tide å potte de om til større potter. Dette er noe som skal gjøres flere ganger før planten plantes om ute. Fra en celle er det greit å gå til 7cm potter. Her kan de vokse en god del før du planter videre til 2l potter. Når røttene stikker ut i bunnen på 7cm pottene kan du flytte de videre over til 2 liter pottene. Jorden man bruker er rosejord/økologisk plantejord. Enn så lenge trenger man ikke å tilsette næring, det finnes rikelig av det i jorden enda. Når man går over til 2 liters potter kan det være en ide å begynne å tilsette næring. Jeg bruker typisk en 1ss epsom salt, 1ss batguano, 1ss neem cake og 1ss wormcastings. I jorden har jeg også medium-large perlite, ca 30%. Dette for å gjøre jorden lettere og luftigere. Den drenerer også mye bedre. Nå som plantene og pottene blir større, blir arealet også større. Husk at lysene skal henge tett og nærme. Du vil ha godt med lys for å få sterke planter. Når de står i 2 liters pottene øker jeg temperaturen til 20 grader. Nå vil plantene vokse mer i høyden og få fine forgreninger. Neste omplanting er til 5 liters potter. Her øker jeg nevnte tilsetninger med 1ss pr potte. Nå skal ikke plantene plantes om før de skal settes ut. Jo større sluttpotte, jo større plante. Ofte står de til slutt i 26/37 liters potter.


Det er veldig viktig å ha god oversikt over hva man sår!

Under denne prosessen kan man støte på problemer. Ett problem som er vanlig er damping off. Dvs at planten får en innkrymping på stilken som er vassen. Når dette skjer er det svært lite å gjøre enn å fjerne planten og kompostere den. Dette kommer av over vanning på små planter. Du unngår dette med å vanne slik at det er fuktig og ikke vått. Gule blader på plantene er enten; over vanning eller mangel på magnesium. Over vanning løses med å la planten tørke ut før du vanner den igjen. Magnesium kan løses ved å blande 2ss epsom salt i 1 liter vann som man sprayer plantene med 1 gang i uken. Brente, brunflekkede blader er brent av næring. Flush planten med rent vann og ikke gi næring på en stund. Små vorter på undersiden av bladene/stilk er pga høy luftfuktighet og kalles ødem. Ikke kritisk, men kutt ned på fuktigheten. Det vanligste problemet er for lite lys. For lite lys gir lange, spinkle og lite attraktive planter. Du vil også oppleve å få lite frukt på slike planter. Igjen stresses behovet for lys!!